Hier ben ik nog met mijn hoofdgerecht uit mijn kerstmenu. Deze kiprollade kan je perfect vooraf preppen, zo moet je op de dag zelf de oven enkel zijn werk laten doen. Het perfecte hoofdgerecht voor je kerstmenu als je het mij vraagt. De combinatie van sappige kip, hartige vulling en het zoute spek zorgt voor een echte smaakexplosie. Ga jij het uitproberen?
Wat heb je nodig voor 3 personen?
-300 gram kipfilets
-35 gram ontbijtspek
-2 eetlepels roomkaas
-75 gram halfgedroogde tomaten
-2 eetlepels pijnboompitten
-paar klontjes roomboter
-peper en zout
Hoe maak je het?
Snij de kipfilet voorzichtig aan de zijkant in tot je de kipfilet helemaal kunt openklappen. Herhaal dit met de alle kipfilets.
Leg de kipfilet op een snijplank en bedek de bovenkant met een stukje plastic folie.
Sla vervolgens de kipfilet zo dun en plat mogelijk. Herhaal dit met alle kipfilets.
Neem een groot stuk plasticfolie en leg dit op het aanrecht. Verdeel hier de kipfilet over zodat je een rechthoekige lap krijgt.
Probeer de kip zo dicht mogelijk tegen elkaar aan te leggen en probeer hierbij niet te overlappen.Kleine gaatjes zijn geen ramp, maar probeer ze zoveel mogelijk te voorkomen voor een mooie, dichte kiprollade.
Leg vervolgens de spek op de filet, daarover smeer je een lekkere dikke laag roomkaas. Beleg dan met de zongedroogde tomaten en wat geroosterde pijnboompitten.
Rol vervolgens de kipfilet zo strak mogelijk op. Draai eventueel de zijkanten waar de uiteinden van het huishoudfolie komen nog even rond. Je wilt een zo compact mogelijk, strakke kiprollade krijgen. Best kan je de rollade een nachtje in de koelkast stoppen.
Haal de kiprollade de volgende dag uit de koelkast en verwijder voorzichtig de plasticfolie.
Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
Knoop nu de rollade in met keukentouw. Bestrooi de kiprollade met peper en zout en leg vervolgens in een ovenschaal.
Verdeel hierover 2 klontjes roomboter en zet hem vervolgens in de ovenschaal in de oven.
Braad de kiprollade in ongeveer 45-60 minuten gaar.Tussendoor kun je het vet een paar keer over de rollade scheppen voor een extra mals resultaat.
De kiprollade moet een kerntemperatuur hebben van 70-72 graden dan is hij perfect. Mocht je zo'n temperatuur meter hebben - gebruik hem dan zeker.
Laat de kiprollade even een paar minuten staan voor je hem gaat aansnijden en verwijder het keukentouw.
Tip: heel lekker met kroketten of pommes duchesse
Xoxo Shana
Comments